ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΚΡΥΟΝΕΡΙΩΝ



Από το αρχοντικό του Παπαλάμπρου στο Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίων

Ο Ζήσιμος Παπαλάμπρος μόνιμος κάτοικος Αμερικής, έστελνε από εκεί χρήματα για την ανέγερση του αρχοντικού του. Δυστυχώς για αυτόν δεν κατάφερε όχι μόνον να το κατοικήσει αλλά ούτε να το δει. Το ίδιο συνέβη και με τους κληρονόμους του. Με τον χρόνο το αρχοντικό άρχισε να φθείρεται. Έγιναν κάποιες σπασμωδικές ενέργειες συντήρησής του, χωρίς όμως να καταφέρουν να σταματήσουν τις φθορές του χρόνου.

Ο τ. Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Κρυονεριτών Γεώργιος Κ. Στραβοδήμος από μικρό παιδί, περνώντας για να πάει στο σπίτι του, θαύμαζε το αρχοντικό του Παπαλάμπρου. Στο μυαλό του στριφογύριζε η σκέψη «..πώς, ποιος θα σταματήσει τη φθορά …».

Ο Γ. Στραβοδήμος ως πρόεδρος του συλλόγου έψαχνε να βρει τους ιδιοκτήτες του αρχοντικού. Δύσκολη προσπάθεια αφού τόσο ο Παπαλάμπρος που έφυγε μικρός από το χωριό όσο και οι κληρονόμοι του δεν ήρθαν ποτέ στο χωριό, επιπλέον είχαν αλλάξει το επίθετό τους σε «ΠΑΠΑΣ». Για καλή του τύχη αλλά και χάρη στην επιμονή του, όταν βρέθηκε στην Αμερική το 2000 και αφού επικοινώνησε με αρκετούς «Πάπας» εντόπισε τις κόρες του Παπαλάμπρου Μπέτη και Βασιλική. Τους περιέγραψε την κατάσταση του ακινήτου και τον άμεσο κίνδυνο να καταρρεύσει το κτήριο. Ανέπτυξε τις σκέψεις και προθέσεις του Συλλόγου Απανταχού Κρυονεριτών για την αξιοποίησή του. Κατάφερε να συμφωνήσουν στην παραχώρηση στον Σύλλογο έναντι του ποσού των 2.500.000 Δραχμών.  Έγινε αμέσως ομόφωνα αποδεκτή από το Δ.Σ. του Συλλόγου η πρόταση του Γ. Στραβοδήμου και το 2002 το αρχοντικό του Ζήσιμου Παπαλάμπρου μαζί με τον κήπο του περιήλθε στον Σύλλογο Απανταχού Κρυονεριτών προς αξιοποίηση. Η κατάσταση του όμως ήταν πολύ κακή. Το κόστος ανακαίνισης πολύ μεγάλο με αβέβαιο αποτέλεσμα. Οι μηχανικοί συνέστησαν στον Σύλλογο την κατεδάφισή του. Αφού φωτογραφήθηκε κατεδαφίστηκε και στις 6 Αυγούστου 2003 τέθηκε ο θεμέλιος λίθος της εκ νέου ανέγερσής του.
Κρυονερίτες μπροστά από το σπίτι του Παπαλάμπρου
 και μετέπειτα Πολιτιστικό Κέντρο Κρυονερίων (1950)  
Το κτήριο σε σύντομο χρονικό διάστημα ανεγέρθη στο ίδιο σημείο όπως ακριβώς ήταν το κτήριο που είχε οραματιστεί και πραγματοποίησε ο Ζήσιμος Παπαλάμπρος. Χάρη στις ενέργειες του μετέπειτα Προέδρου Κων/νου Ν. Στραβοδήμου αλλά και των μελλών του Δ. Σ. του Συλλόγου συγκεντρώθηκαν χρήματα για την ανέγερση ενός σύγχρονου διώροφου κτηρίου κατάλληλου να στεγάσει τους προγραμματισμένους σκοπούς του Συλλόγου.

Στο ισόγειο δημιουργήθηκε αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κατάλληλη για συνεδριάσεις, εκθέσεις, ομιλίες και άλλες δραστηριότητες. Τα εγκαίνια της αίθουσας έγιναν στις 6/8/2005.

Στον πρώτο όροφο στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο Κρυονερίων. Εδώ συγκεντρώνεται η λαογραφική ιστορία των Κρυονερίων.

Σημαντικές προσφορές στο Λαογραφικό Μουσείο έκαναν:

Ο Κων/νος Ν. Στραβοδήμος προσέφερε στο Μουσείο τις κούκλες που ο Βασίλης Χ. Πελέκης διαμόρφωσε κατάλληλα και άλλα αντικείμενα.
Η Ελένη Π. Ζαμπάρα προσέφερε τον αργαλειό.
Η Ζωίτσα Η. Σκιαδά – Ζαμπάρα τις κεντημένες κουρτίνες.
Ο Γεώργιος Κ. Στραβοδήμος, ο εμπνευστής του Μουσείου διέθεσε την λαογραφική του συλλογή αποτελούμενη από 97 αντικείμενα.
Η Χαρά Β. Πελέκη, γραμματέας του Συλλόγου, μαζί με τον σύζυγό της Βασίλη Χ. Πελέκη διέθεσαν στο Μουσείο την λαογραφικής τους συλλογή αποτελούμενη από 90 αντικείμενα. Επιπλέον οργάνωσαν και τοποθέτησαν με προσωπικής τους εργασία όλα τα αντικείμενα στο Μουσείο.
Η Κατερίνα Σ. Πελέκη βοήθησε στην τοποθέτηση των αντικειμένων, προσέφερε μια γυναικεία παραδοσιακή στολή και διάφορα αντικείμενα.
Πλήθος Κρυονεριτών που προσέφεραν στο Μουσείο, διάφορα συναισθηματικής αξίας για αυτούς παραδοσιακά αντικείμενα.

Στις 6 Αυγούστου 2008 έγιναν τα εγκαίνια του Λαογραφικού Μουσείου Κρυονερίων υπό του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ναυπάκτου Αρχ. Κοσμά Φ. Ραυτόπουλου. Στα εγκαίνια παρέστησαν επίσης οι τότε Δήμαρχοι Αποδοτίας Β. Σούζας, Ναυπάκτου Α. Παπαθανάσης, Αγρινίου Π. Μοσχολιός, ο πολιτευτής Δ. Πελέκης, πολλοί Δημοτικοί σύμβουλοι, πρόεδροι και μέλη συλλόγων, δημοσιογράφοι και πλήθος Κρυονεριτών.

Το Διοικητικό Συμβούλιο που επί των ημερών του δημιουργήθηκε το Λαογραφικό Μουσείο Κρυονερίων ήταν:

Πρόεδρος:       Κων/νος Στραβοδήμος
Αντιπρόεδρος:  Γεώργιος Στραβοδήμος
Γ. Γραμματέας: Χαρά Πελέκη
Ταμίας:    Καλλιρρόη Ζαμπάρα
Μέλη:      Κων/να Κουτσονίκα
               Χριστόφορος Κωστάκης
               Χρήστος Παπαδογιώργος
               Κων/νος Πατούχας
               Σωτήρης Στραβοδήμος

(Ελεύθερη μεταφορά από το τετράδιο του Λαογραφικού Μουσείου «Γνώμες επισκεπτών για το Λαογραφικό Μουσείο Κρυονερίων)



Σύντομο ιστορικό οικίας Ζήσιμου Παπαλάμπρου

Ο Ζήσιμος Παπαλάμπρος ήταν παιδί παπά των Κρυονερίων. Πήγε στην Αμερική για μια καλύτερη ζωή με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα γύριζε πίσω στην πατρίδα. Η αγάπη του για τα Κρυονέρια αποδεικνύεται στο ότι έστελνε χρήματα για την ανέγερση της μελλοντικής του κατοικίας. Κατά δήλωση του Χαράλαμπου Λυμπέρη, έστειλε το 1932 (?) 2.500 δραχμές για τις ξυλοκατασκευές του σπιτιού. Όταν ολοκληρώθηκε η κατασκευή του ήταν ένα αρχοντόσπιτο που ξεχώριζε στα Κρυονέρια.
Κατά διαστήματα φιλοξενούσε συγγενείς του Παπαλάμπρου.
Τόσο ο ίδιος όσο και οι κόρες του, Μπέτη και Βασιλική δεν αξιώθηκαν να δουν το δημιούργημά τους.
Με ενέργειες του Συλλόγου Απανταχού Κρυονεριτών παραχωρήθηκε από τις κληρονόμους του Ζήσιμου Παπαλάμπρου στον Σύλλογο έναντι του ποσού των 2.500.000 Δραχμών. Η αρχική απαίτηση, του εν Ελλάδι νομικού συμβούλου της οικογένειας, ήταν 12.000.000 Δραχμές διότι μη γνωρίζοντας που είναι το σπίτι και το χωριό, πίστευε ότι πρόκειται για ένα ωραίο παραθαλάσσιο σπίτι. Ο Γιώργος Στραβοδήμος τον έπεισε τόσο για την κατάσταση του σπιτιού όσο και για το που βρίσκονται τα Κρυονέρια και μείωσε δραστικά την απαίτηση.

(Συνέντευξη Γεωργίου Κ. Στραβοδήμου στον Χρ. Αδαμόπουλο)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου